dimecres, 13 de novembre del 2013

L'assassí del cinema: el 21% d'IVA

Ja fa uns mesos vem conèixer una altra de les brillants decisions del senyor Ministre J.I.Wert; l'augment de l'IVA en la cultura fins al 21%. Pensavem que la cultura era un àmbit encara respectat i valorat pels nostres magnífics polítics, però no han tardat gaire en pujar d'un 8% a un 21% el preu de la cultura.  En la brutal situació de crisi que tenim i les dificultats que té el cinema per lluitar en contra la piratería, aquesta mesura ha acabat d'enfonsar les sales de cinema i els mateixos productors. Uns no reben ingressos perquè la gent no va al cinema, i obviament els cinemes no reben clients i tenen pèrdues; un peix que es mossega la cua.

Segons dades de la revista Fotogramas.es, entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2012, la recaptació de les sales de cinema va caure un 3,81%. Però això no és tot, des de que el 21% d'IVA va entrar en vigor, el nombre d'espectadors ha caigut un 5,3%.
I realment, el problema no el té la crisi, sinó els nostres polítics. En països europeus com Alemanya, Suècia, Noruega, Finlàndia o Regne Unit, el nombre d'espectadors ha augmentat.

Com que la gent va menys al cinema, escull millor quina pel·lícula veurà. Això provoca que les grans superproduccions s'enduguin gran part del públic i que el cinema jove, petit i independent perdi moltissims espectadors.

Tot aquest "caos" ha tingut les seves conseqüències negatives, com era d'esperar. Al territori espanyol han tancat 17 cinemes, amb un total de 141 pantalles, i tots els seu treballadors ha anat a parar a l'atur. En concret, els llocs de treball en el sector han caigut quasi un 13%.

La situació és desastrosa i cada dia que avança sembla que no hi hagi solució. Estan naixent noves formes de distribució de pel·lícules, a través de plataformes online, però segueix sent molt difícil. Tot i que és un fet il·legal i que va en contra dels drets dels directors de cine, entenc que la gent es descarregui costantment les pel·lícules, ja que ens posen un preu massa alt al cinema...
Davant d'això ens hem de començar a reinventar. Si l'Estat no ens dona subvencions ens les haurem de buscar nosaltres, proposant un cinema de baix cost i amb el doble de creativitat.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada